Quantcast
Channel: Girişim Haber - Dünya'dan
Viewing all articles
Browse latest Browse all 43

Huzurlarınızda 2012 Yılının En Önemli İcatları!

$
0
0

ABD’nin en önemli haber dergilerinden TIME, 2012 yılının en başarılı ve dikkat çekici icatlarını seçerek özel bir ek hazırladı. İşte 2012 yılının en önemli ve en iyi icatları..

Bu icatlar arasında en dikkat çekici olanlardan biri kapalı yerlerdeki bulutlar. Hollandalı sanatçı Berndnaut Smilde’nin geliştirdiği bir teknikle odanın ortasında küçük, beyaz bir bulut oluşturulabiliyor. Ancak sıcaklık, nem, ışık gibi faktörlerin çok dikkatli bir biçimde ayarlanması gerekiyor. Birkaç saniyeliğine havada kalan bu mükemmel bulut görenleri duygulandırıyor.

Marcin Jakubowski, altı günde bir traktör üretti, sonra da bunu nasıl başardığını internete yüklediği ücretsiz videolarla bütün dünyaya anlattı. Aynı zamanda bir çiftçi de olan Open Source Ecology’nin kurucusu insan hayatı için en önemli 50 makineyi belirledi. “Medeniyet Başlangıç Seti” adını verdiği bu makinelerin her birini düşük maliyetle evde üretme yollarını göstermek için birer video çekmeyi planlayan Jakubowski’nin hedefi bu sayede insan potansiyelini ortaya çıkarmak. 

Akıllı telefonlarda ve Nintendo’nun Wii kontrol çubuklarında bulunan sensorları Black&Decker’ın kablosuz 4v MAX Gyro tornavidasına eklerseniz ortaya dünyanın ilk harekete duyarlı tornavidasını elde edebilirsiniz. Tornavidayı hafifçe sağa eğiyorsunuz ve vidanızı saat yönünde çeviriyorsunuz. Bunu mümkün kılan da cihazın içinde bulunan ve bilek hareketlerini algılayan minik jiroskop.

MIT’den beş öğrenci ve profesörleri Kripa Varanasi, cam, seramik, metal ya da plastik yüzeyleri ekstra kaygan hale getiren LiquiGlide isimli bir madde üretti. Bitki temelli bu madde sayesinde artık şişeden dökülmeyen ketçap mağduriyeti ya da kanatlardaki buzlanma nedeniyle ertelenen uçak seferleri olmayacak.

Bir damla tükürük ve 20 dakikanız varsa OraQuick’i kullanarak HIV enfeksiyonuna işaret eden antikorları tespit etmek mümkün. Profesyonel laboratuvarlardaki tekniğin aynısını kullanan bu “kendin yap” testinin paketinde ayrıca sonuç pozitif çıkarsa danışabileceğiniz 24 saat açık bir yardım hattının numaraları da bulunuyor.

Tasarımcı Gabriele Diamanti, özellikle temiz suya erişimin çok zor olduğu Üçüncü Dünya ülkelerinde kullanılmak üzere güneş enerjisiyle çalışan Eliodomestico arıtım cihazını geliştirdi. Şu anki modellerin yarı fiyatına mal olan ve verimliliği yüzde 67 daha fazla olan bu cihazın tasarımı da açık kaynaklı. Yani yerel üreticilerin tasarımı dilediği gibi kullanması ve geliştirmesi mümkün.

Ukraynalı dört öğrenci konuşma ve işitme engellilerin, işaret dilini bilmeyenlerle iletişim kurabilmesine izin veren bir eldiven geliştirdi. Eldivenler işaret dilini anlayarak akıllı telefonlara yazılı metin olarak gönderiyor. Telefondaki bir yazılım da bu yazılı metinleri konuşmaya çeviriyor.

'Sanal bebek’ Tamagotchi’leri hatırlıyorsunuz değil mi? O şirin yaratıkların üreticisi Bandai şirketi, işi bir adım daha ileriye taşıyarak bu köpecikleri yarattı. Önce iPhone’unuza TechPet uygulamasını indiriyorsunuz. Sonra telefonu robot köpek bedenine monte ediyorsunuz ve en iyi dostunuz yanınızda. Köpeğinizi ekrana dokunarak besleyebilirsiniz. O da iPhone’un kamera ve mikrofonunu kullanarak sizin verdiğiniz emirleri algılayabilir.

Nike mühendisleri kumaş ve benzer materyalleri kesip biçip dikerek ayakkabı oluşturmak yerine tek bir iplikle örülmüş bu yeni modeli geliştirdi. 160 gramlık Flyknit Racer’ın özelliği sadece çok hafif olması değil aynı zamanda ayağa mükemmel uyum sağlaması. Dahası malzeme israfını ve atık madde miktarını da azalttığı için çok daha çevre dostu.

Goodyear’ınürettiği bu lastikler, hava basıncının düştüğünü fark edebiliyor. Lastiğin içindeki basınç düzenleyici açılarak dışarıdaki havanın pompalama tüpüne dolmasını sağlıyor. Lastik döndükçe düzleşen kısımlar tüpteki havanın lastiğe dolmasını sağlıyor. Lastiğin havası en uygun seviyeye eriştiğinde düzenleyici kapanıyor. Bütün bunlar yaşanırken sürücünün haberi bile olmuyor.

Bir MIT öğrencisi ile bir komando bir araya gelerek SEAL komandolarının vakalara müdahalede kullandıkları teknolojiyi herkese açacak bir yol buldu. İtfaiyecilerin yanan binaları, polislerin rehine krizlerini içeriden görebilmesini sağlayan tenis topu büyüklüğündeki bu cihazın üzerinde altı kamera bulunuyor. Bu kameralar ortamın fotoğrafını çekerken üzerindeki sensorlarla da hava kalitesi, sıcaklık, radyasyon gibi ortam koşulları ölçülüyor.

Kadınların kompakt erkekler olmadığını fark eden ABD ordusu cephedeki kadın askerlerin ihtiyaçlarını karşılayacak özel zırhlar için kolları sıvadı. Şu an kullanılan zırhlar kadınlar için çok bol ve çok uzun. Yanlardaki boşluklardan içeri kurşun ve şarapnel parçaları giriyor. Erkekler için üretilen en küçük beden zırhlar bile kadın askerlerin yüzde 85’ine büyük geliyor.

Dijital fotoğraf makineleri her yıl biraz daha küçülüyor ancak Sony’nin RX100 modeli bu konuda bir devrim. 2.5 santimetrelik sensoruyla bu makine hem kusursuz fotoğraflar çekiyor hem de sıradan bir dijital SLR makineden yüzde 20 daha ince.

Yarasa kanadına benzer kostümlerle uçan insanlar ilk kez Ekim ayında Çin’de düzenlenen Wingsuit Flying Dünya Şampiyonası’nda yarıştı. 1500 metre yükseklikteki uçurumlardan atlayan katılımcılar yaklaşık 30 saniyeli sürelerde paraşütle iniş yaptı. Güney Afrikalı Julian Boulle parkuru 23.41 saniyeyle tamamlayarak birinci oldu ve dünya rekoru kırdı.

Google Glassüzerine söylenmeyen, yazılmayan kalmadı. En basit ifadeyle bir gözlük çerçevesine yerleştirilmiş bir bilgisayar olan bu cihaz 2014 yılında tüketicilere sunulacak.

MakerBot Replicator 2üç boyutlu bir yazıcı. Herhangi bir tasarımı üç boyutlu olarak “basabilen” bu yazıcı ilk versiyonuna göre çok daha kolay kullanılıyor. Bu da herkesin evinde minik bir fabrika kurabileceği anlamına geliyor.

Geleneksel sanayi robotları insanı korkutur ancak Baxter atalarına pek benzemiyor. Ünlü robot bilimci Rodney Brooks’un son icadı olan Baxter paketleme ve ayırma gibi basit işler için üretilmiş. Aynı zamanda ucuz ve kullanıcı dostu olan Baxter’ı sevmemek mümkün mü?

60 santimetre boyunca, 2.7 kilogram ağırlığında olan Switchblade isimli bu insansız hava aracını bir sırt çantasında taşımak mümkün. Kamikaze özellikli bu aracı kontrol eden kişi, üzerindeki gerçek zamanlı video kameralar sayesinde Switchblade’i bir hedefe doğrudan gönderebiliyor. Uçaktaki minik savaş başlığı da çarpma etkisiyle infilak ediyor.

Tesla Model S isimli bu dört kapılı otomobil, Jaguar’ın asaletini taşıyor, bir depo benzinle 426 kilometre gidebiliyor ve GPS navigasyondan süspansiyona her şeyi dokunmatik ekranlarla kontrol ediliyor.

Hawaii merkezli deniz tarımı şirketi Kampachi Farms, çevreye zarar vermeden suşi yemek isteyenler için bir teknik geliştirdi. 30 metrelik bakır alaşımlı kafesleri balıklarla doldurup okyanusa salan şirket binlerce ton sashimi yapılabilecek kampachi üretmeyi planlıyor. Bu metodun test aşamasında üretilen balıklar normal türdaşlarının iki katı büyüklüğündeydi.Hawaii merkezli deniz tarımı şirketi Kampachi Farms, çevreye zarar vermeden suşi yemek isteyenler için bir teknik geliştirdi. 30 metrelik bakır alaşımlı kafesleri balıklarla doldurup okyanusa salan şirket binlerce ton sashimi yapılabilecek kampachi üretmeyi planlıyor. Bu metodun test aşamasında üretilen balıklar normal türdaşlarının iki katı büyüklüğündeydi.

NASA’nın ürettiği ilk uzay giysilerinin özelliği astronotları hayatta tutmanın dışında “uzaylı” gibi görünmesiydi. ABD’nin uzayın daha derinine inmeyi düşündüğü günümüzde bu kostümler de değişiyor. NASA’nın ürettiği Z-1 uzay giysisi eklem noktalarında maksimum esnekliği sağlıyor, radyasyondan koruyor ve elbisenin sırtındaki bir kısım uzay aracına kenetlenerek astronotun uzay koşullarına maruz kalmadan dışarı çıkabilmesini sağlıyor.

Dokuz yıllık çalışmanın ardından Japonya’da bulunan RIKEN Nishina Hızlandırıcı Temelli Bilim Merkezi’nden Kosuke Morita liderliğindeki bir ekip aşırı ağır 113 no’lu elementin üç atomunu yaratmayı başardı. Henüz adı olmayan bu istikrarsız elementin dev çekirdeğinde 113 proton ve 165 nötron bulunuyor.

Film yapımcısı James Cameron’un tasarladığı denizaltı olarak bilinen 120 ton ağırlığındaki 7.3 metre uzunluğundaki Deepsea Challenger, Mart ayında dünyanın en derin yeri olan Pasifik’teki Mariana Çukuru’na indi.

Hava sıcaklıklarının sık sık 38 C derecenin üzerine çıktığı Abu Dabi’de binaları serin tutmak zor bir iş. Güneş’in hareketlerine göre açılıp kapanan panjurlarla kaplı dış yüzeyiyle El Bahar Kuleleri’nde sıcaklığın yüzde 50’den fazlası dışarıda tutuluyor. Klima tüketimini de sınırlandıran bu teknikle kulelerin karbon emisyonu yılda 1750 ton civarında azaltılıyor.

NASA daha önce Mars’a uzay aracı göndermişti ancak Ağustos ayında Gale Krateri’ne indirilen 1 ton ağırlığındaki Curiosity öncüllerinden 10 kat daha büyük. Ancak asıl ilginç olanı dünyanın dakika dakika takip ettiği indirilme operasyonu oldu.

Lytro’nun geliştirdiği bu yeni fotoğraf makinesiyle fotoğrafı çektikten sonra birden çok noktaya odaklanarak mükemmel netlikte görüntüler elde etmek mümkün. Bu inanılmaz fotoğraf makinesi önümüzdeki yılın başında tüketicilerle buluşacak.

iPhone 4S devrim niteliğinde birçok özellikle birlikte geldi ancak muhtemelen Siri aralarında en dikkat çekici olanıydı. Sanal bir asistanla konuşarak hatırlatma notları oluşturabilir, SMS gönderebilir, internette arama yapabilir, toplantılar planlayabilirsiniz.

Intel’in geliştirdiği bu üç boyutlu mikroişlemcilerle geleceğin bilgisayarları hem boyut olarak hem de enerji tüketimi olarak bugünkülerin kat kat altında olacak. İlk bilgisayarlardan bugünkü noktaya 60 yıl gibi bir sürede geldiğimiz düşünüldüğünde önümüzdeki dönemde zamanın çok daha hızlı ilerleyeceğini söylemek mümkün.

Twitter kişisel iletişimden medyaya birçok alanı değiştirdi. Sırada borsa var. Indiana Üniversitesi ile Manchester Üniversitesi’nden uzmanların yaptığı bir araştırmaya göre Twitter kullanıcılarının genel ruh haline bakarak borsadaki hareketleri takip etmek mümkün.

Bir bilgisayar uydudan alınan görüntüleri bir masanın üzerindeki kum yığınına yansıtıyor. Renk kodları kumu ellerinizle nereye taşıyacağınıza, nereleri tümsek nereleri çukur yapacağınıza işaret ediyor. İşiniz bittiğinde ortada neredeyse yüzde 10 tutarlı bir topografik harita çıkıyor. Bu harita uzaktan bakıldığında hologram gibi görünüyor.

TIME dergisinin seçmiş olduğu, acikinovasyon.com kaynaklı bu haberimizi buluş ve icatlarla ilgilenen girişimci okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

⇒ Bu haberimizi beğendiyseniz RSS kaynağımıza abone olun, diğer haberlerimizi kaçırmayın!

Viewing all articles
Browse latest Browse all 43

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue