Quantcast
Channel: Girişim Haber - Dünya'dan
Viewing all 43 articles
Browse latest View live

Avrupa'da ki Kişi Başı Girişim Sermayesi Türkiye'nin Tam 15 Katı!

$
0
0

Dow Jones VentureSource verilerine göre ABD'de kişi başına düşen girişim sermayesi Avrupa'nın yaklaşık 10, İsrail'in ise 15 katı.

İsveç'te kişi başına düşen girişim sermayesi ABD'den fazla olsa da İsrail, Avrupa'nın geri kalan bölümlerinin yedi katı kişi başı girişim sermayesine sahip.

Ben Rooney bu analizi, Webit konferansında Türkiye ve Avrupa'daki girişim sermayesini değerlendirmesi ve ABD ile kıyaslaması yönünde bir soru almasının ardından yapmış.

Analizde, üç Venture Source bölümünün son 39 çeyrek dönemdeki performansı ele alındı: işletme ve finans, bilgi teknolojisi ve tüketici hizmetleri. Bazı şeyler kaçınılmaz olarak gözden kaçmış olabilir ancak bu durum tüm ülkeler için aynı.

Veriler ile ilgili bir diğer sorun ise örnek modellerin büyüklüklerinin çok küçük olması ve bu nedenle tek bir faktörün rakamlar üzerinde orantısız biçimde etkili olma ihtimali.

Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda verileri nasıl yorumlamalıyız?

Yukarıdaki grafikte Avrupa'nın değeri 1.00 olarak belirlendi. Avrupa geneline bakıldığında Almanya'nın performansının şaşırtıcı derecede kötü olduğu görülüyor. İngiltere'de ise kişi başına düşen girişim sermayesinin miktarı Avrupa ortalamasının üç katı. Avrupa kıtasının en güçlü ülkesi ise Avrupa'nın kalanının dört katı büyüklüğünde kişi başı girişim sermayesine sahip olan İsveç.

İkinci grafikte ise ülkelerdeki girişim aktivitesi gösterilmeye çalışıldı. Anlaşmaların büyüklüğündense milyon başına düşen anlaşma sayısına odaklanıldı. Nüfusu Almanya'ya yakın olan Türkiye'de ise yatırım oldukça düşük. Avrupa'nın kalanındaki kişi başı girişim sermayesi miktarı, Türkiye'nin yaklaşık 15.5 katı.

Yapılan analizlerde İsveç'in ne kadar girişimci bir ülke olduğu öne çıkıyor. Gerçiİsveç'i takip edenler için bu sonuç pek de şaşırtıcı olmayacaktır.

WSJkaynaklı Ben Rooney'nin bu değerli makalesini ekosistemimizde yatırımcı pozisyonunda olan kişi ve kurumlar başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

⇒ Bu haberimizi beğendiyseniz RSS kaynağımıza abone olun, diğer haberlerimizi kaçırmayın!

Avrupa Komisyonu Girişimciliğe Teşvik Ödülü Bursa’nın Oldu!

$
0
0

Avrupa Komisyonu tarafından her yıl düzenlenen “Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri” kapsamında, Bursa’nın Gürsu Belediyesi, kendi kategorisinde “Sınırsız Temiz Enerji ile Kalkınan Bir Gürsu Projesi” ile birincilik ödülünü aldı.

Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenen törenle, çeşitli ülkelerden sunulan farklı kategorilerdeki birçok proje Avrupa Komisyonu tarafından ödüllendirildi. Törende, Finlandiya, İrlanda, Belçika, Portekiz ve Slovakya’ya farklı kategorilerde birincilik, Polonya, İngiltere ve Sırbistan’a da mansiyon ödülü verildi.

Büyük jüri ödülünün Letonya’ya verildiği törende, Türkiye, Bursa Gürsu Belediyesi tarafından “Kaynak Etkinliğinin ve Çevre Dostu Pazarların Gelişiminin Desteklenmesi” kategorisinde hazırlanan “Sınırsız Temiz Enerji İle Kalkınan Bir Gürsu Projesi” ile birincilik ödülü aldı.

Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin enerji bakımından yüzde 70 dışa bağımlı bir ülke olduğunu söyledi. Güneş enerjisi potansiyeli açısından ise Türkiye’nin dünyada 3. sırada olduğunu belirten Özcü, “Enerjisini güneşten karşıladığında mevcut ihtiyacının iki katı enerji üretebilecek bir projeye öncülük etmek istedik” dedi.

Özcü, projeyle güneş enerjisi konusunda yatırım yapabilecek girişimcilerin önüne çıkabilecek mevzuat sorunlarını da çözmeyi amaçladıklarını söyledi. Projenin ekip çalışması sonucunda hazırlandığını ifade eden Özcü, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığına (KOSGEB), Bursa-Eskişehir-Bilecik Kalkınma Ajansına (BEBKA) ve projenin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmasının ardından birincilik ödülü, Avrupa Komisyonu yetkililerince Özcü’ye takdim edildi. Avrupa Komisyonunun düzenlediği söz konusu etkinliğe Türkiye’den sunulacak projeyi KOSGEB seçiyor. KOSGEB’in 2011 ve 2012 yıllarında Komisyona sunulmak üzere seçtiği iki proje de kendi kategorilerinde birincilik ödüllüne layık görülmüştü.

Gürsu Belediyesi Stratejik Planlama Birimi tarafından hazırlanan ve BEBKA tarafından verilen destekle hayata geçirilen Sınırsız Temiz Enerji İle Kalkınan Bir Gürsu Projesiyle, güneşten üretilen elektrikle belediye binasının elektrik ihtiyacı karşılanıyor. Güneşten elde edilen elektrikle yaklaşık 50 dönümlük Gürsu Kent Meydanı arazisi sulanıyor ve şehre uzak arazilerde çiftçilerin kullanımına sunulan yemmatiklerin enerji ihtiyacı gideriliyor. Gürsu’daki Güneş Evine gidenler, güneşten nasıl elektrik elde edildiğini, bu elektriğin nasıl depolandığını ve araç-gereçleri nasıl çalıştırdığını görebiliyor.

Projede emeği geçen herkesi tebrik ediyor, örnek olmasını diliyoruz. Haberimizi belediyelerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

⇒ Bu haberimizi beğendiyseniz RSS kaynağımıza abone olun, diğer haberlerimizi kaçırmayın!

Türkiye'nin Marka Değeri Yüzde 41 Artışla 688 Milyar Dolar Oldu!

$
0
0

Marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance tarafından hazırlanan "Nation Brand Index - En Değerli Ülke Markaları" araştırmasının sonuçları açıklandı. Marka değerini geçen yıla oranla yüzde 41 oranında artıran Türkiye, marka değeri en çok artan ülkeler arasında dördüncü sırada yer alıyor.

"Nation Brand Index - En Değerli Ülke Markaları" araştırması sonuçlarına göre, Türkiye 1 yılda marka değerini en fazla artıran 4 ülkeden biri durumunda. Araştırma sonuçlarına göre:"Dünyanın en değerli ülke markası, 17 trilyon 990 milyar dolar marka değeri ile ABD. ABD'yi 6 trilyon 109 milyar dolar marka değeri ile Çin takip ediyor.Türkiye 688 milyar dolar marka değeri ile 19'uncu sırada yer alıyor". Araştırmaya göre dünyanın en değerli ülke markası,17 trilyon 990 milyar dolar marka değeri ile ABD . ABD'yi 6 trilyon 109 milyar dolar marka değeri ileÇin takip ediyor.Türkiye 688 milyar dolar marka değeri ile 19'uncu sırada yer alıyor.

"En Değerli Ülke Markaları" araştırmasında yatırım, turizm, ürünler ve yetenek olmak üzere, bir ülkenin markasına güç katan 4 değer incelemiyor. Yatırımlar açısından en başarılı ülke Singapur, ürün ve hizmetler açısından ABD, yetenekli insan açısından İsviçre, turizm açısından ise Tayland'ın öne çıktığı araştırmada Türkiye, yetenekli insan dışında, diğer 3 başlık altında başarılı ülkeler arasında yer alıyor.

Marka değerini geçen yıla oranla yüzde 41 oranında artıran Türkiye, marka değeri en çok artan ülkeler arasında dördüncü sırada yer alıyor. Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner konuya ilişkin değerlendirmesinde, Türkiye'nin yükselişine ilişkin olarak şunları dile getiriyor:"Türkiye son dönemde sosyal dinamiklerin de eklendiği siyasi ortama karşın, ekonomik açıdan istikrarını koruyor. Ekonomide yaşanan istikrarın yanı sıra turizm, yatırım ve ürünler bazında iyi performans gösteren Türkiye'nin bu nitelikleri, doğal olarak marka değerine de yansıyor."

Araştırma sonuçlarına göre 2013'te marka değeri en yüksek ilk 20 ülkeşu şekilde sıralanıyor:

Rapora göre marka değeri en çok artan ilk 5 ülke;

Rapora göre marka değeri en çok azalan ilk 5 ülke;

Sosyo-ekonomik dinamiklerin istikrarını koruması durumunda ulusal marka değerimizin ve buna bağlı alanlardaki başarımızın artacağına inanıyoruz.

Benzer istatistikler için aşağıdaki linklere de göz atabilirsiniz;

Pazarlamasyon ve Hürriyet kaynaklı, ülkemiz adına güzel gelişmeler içeren bu istatistik derleme haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

⇒ Bu haberimizi beğendiyseniz RSS kaynağımıza abone olun, diğer haberlerimizi kaçırmayın!
Viewing all 43 articles
Browse latest View live