Dow Jones VentureSource verilerine göre ABD'de kişi başına düşen girişim sermayesi Avrupa'nın yaklaşık 10, İsrail'in ise 15 katı.
İsveç'te kişi başına düşen girişim sermayesi ABD'den fazla olsa da İsrail, Avrupa'nın geri kalan bölümlerinin yedi katı kişi başı girişim sermayesine sahip.
Ben Rooney bu analizi, Webit konferansında Türkiye ve Avrupa'daki girişim sermayesini değerlendirmesi ve ABD ile kıyaslaması yönünde bir soru almasının ardından yapmış.
Analizde, üç Venture Source bölümünün son 39 çeyrek dönemdeki performansı ele alındı: işletme ve finans, bilgi teknolojisi ve tüketici hizmetleri. Bazı şeyler kaçınılmaz olarak gözden kaçmış olabilir ancak bu durum tüm ülkeler için aynı.
Veriler ile ilgili bir diğer sorun ise örnek modellerin büyüklüklerinin çok küçük olması ve bu nedenle tek bir faktörün rakamlar üzerinde orantısız biçimde etkili olma ihtimali.
Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda verileri nasıl yorumlamalıyız?
Yukarıdaki grafikte Avrupa'nın değeri 1.00 olarak belirlendi. Avrupa geneline bakıldığında Almanya'nın performansının şaşırtıcı derecede kötü olduğu görülüyor. İngiltere'de ise kişi başına düşen girişim sermayesinin miktarı Avrupa ortalamasının üç katı. Avrupa kıtasının en güçlü ülkesi ise Avrupa'nın kalanının dört katı büyüklüğünde kişi başı girişim sermayesine sahip olan İsveç.
İkinci grafikte ise ülkelerdeki girişim aktivitesi gösterilmeye çalışıldı. Anlaşmaların büyüklüğündense milyon başına düşen anlaşma sayısına odaklanıldı. Nüfusu Almanya'ya yakın olan Türkiye'de ise yatırım oldukça düşük. Avrupa'nın kalanındaki kişi başı girişim sermayesi miktarı, Türkiye'nin yaklaşık 15.5 katı.
Yapılan analizlerde İsveç'in ne kadar girişimci bir ülke olduğu öne çıkıyor. Gerçiİsveç'i takip edenler için bu sonuç pek de şaşırtıcı olmayacaktır.
WSJkaynaklı Ben Rooney'nin bu değerli makalesini ekosistemimizde yatırımcı pozisyonunda olan kişi ve kurumlar başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.